Laat u inspireren door onderstaande testimonials!

 

Bezoek van Muriel uit Zwitserland

muriel_aug2014

Difficult to express in only some words the emotion felt coming to visit ROLDA shelters.  I was expecting to see dirty dogs lying in bad conditions …. this is what we, Swiss people, hear about Romanian “shelters”. But in fact, when I arrived I saw all these adorable dogs, healthy, clean, well fed, in large well-appointed cages or released. No chains around their necks. And all these cages have  little importance. The only thing is the love that emanates from everywhere .. The love that dogs have spontaneously given me, the love that they were given to Dana and to the employees… which are not just “working” in the shelter, but they are these dogs’ only family they have. That’s what touched me, the love that emanates from this place. Even if it’s hard to see all these dogs that are waiting for a family, I know they are getting the best in this shelter. The dogs are there, full of affection, waiting a little attention from human side … And that’s why I need to continue to help them.

Muriel(Switzerland) – August 2014

banner_top-reasons

 

 

Bezoek van Mette uit Noorwegen

Mette3

Mette

Mette1

Mette2

 

 

Bezoek van Sanda uit Zweden
sandra_nov12_30

Sandra

Sandra kwam met een paar vrienden naar Roemenië om te helpen en twee honden mee terug naar huis te nemen die bij haar thuis zouden verblijven tot aan hun adoptie.

Sandra heeft in de cottage gelogeerd en overdag Flori geholpen. Een groot deel van haar tijd bracht ze door bij de honden.

Ook ging ze met Dana naar het grote asiel waar ze iedere kennel binnenliep om even met de honden te spelen die haar vriendelijk begroetten. Van sommige honden was ze extra onder de indruk omdat ze haar een pootje gaven, weer anderen gaven haar een kus of zwaaiden met hun staart. Er waren er natuurlijk ook een paar die blaften omdat ze nog niet gewend waren aan vreemden.

De honden die Sandra mee naar Zweden heeft genomen en daar aan het dagelijks leven heeft laten wennen, zijn inmiddels geadopteerd en ze is teruggekomen om op dezelfde manier nog een paar honden mee te nemen die haar hart hebben gestolen.

 

 

Bezoek van Henny uit Nederland
Henny Groen

Henny is één van onze Nederlandse supporters.
Wij ontmoetten elkaar 2 jaar geleden op Otopeni Airport toen ik haar twee hondjes bracht die zij naar Nederland zou vliegen als flight-attendant. Dit waren één van de eerste ROLDA honden die hun forever home vonden in Nederland en Henny was zo lief om ze naar huis te brengen.
Het kan soms bijzonder lopen in het leven. Wie kon tóen hebben gedacht dat zij nadien zélf een geweldig hondje van ons zou dopteren, een ander hondje zou fosteren en dat honderden dieren hun “forever home” zouden vinden in Holland.
Een paar weken geleden besloot Henny een week als vrijwilliger bij ons te gaan werken.
Zij wilde ook daadwerkelijk vanaf het begin betrokken zijn en dus koos zij ervoor om te overnachten in de cottage van het kleine asiel opdat ze zoveel mogelijk tijd kon doorbrengen met de honden.
Henny bracht allerlei cadeautjes mee, handschoenen voor de kliniek, speeltjes en lekkere beloningskoekjes.
De eerste dag bezoch Henny het grote asiel, ontmoette de dieren, bekeek de nieuwe paddocks en de dierenkliniek.
Ze ontmoette ook Sparky, het gehandicapte hondje waarvoor zij nog niet zo lang geleden een donatie had gedaan. Sparky wilde Henny eigenlijk het liefst voor zichzelf alleen na alle knuffels die hij van haar had gekregen…
Laugher was even de gelukkigste hond op aarde toen Henny een bal pakte en met hem ging spelen…

Dit is Henny’s testimonial:

henny_sept2012_4

In September 2012 verbleef ik 5 dagen in het ROLDA asiel. Ik maakte kennis met Flori, de vaste medewerkster van het “kleine asiel” en met Dana de oprichtster die mij in het grote asiel rondleidde. Ik wist werkelijk niet wat ik kon verwachten maar ik heb een geweldige tijd gehad!

Ik logeerde in de cottage op het terrein, samen met de lieve “huishonden” Donny en Vulpita.
cottage

De cottage moet dringend gerenoveerd worden maar ik voelde me al heel snel thuis. Ik had zin om meteen aan het werk te gaan en Flori vroeg me om wat tijd met 4 puppies door te brengen die een dag voor mij gered waren.

Toen ik in hun kennel kwam waren ze zo bang voor mij, dat ze allemaal in een hoekje wegkropen en hun gezichtjes voor mij verstopten. Het was zo ontzettend zielig om te zien en ik vroeg me af wat er in hemelsnaam met deze 4 maanden oude pups gebeurd kon zijn dat ze zó bang voor mensen waren.

Iedere dag ging ik naar hen toe, heel voorzichtig en geduldig. Tegen de tijd dat ik weer naar Nederland vertrok waren ze veranderd in gelukkige en speelse hondjes die mij verwelkomden! Het voelde als een wonder om dit enorme verschil te zien!

Flori en ik maakten iedere dag de kennels van ongeveer 85 honden schoon, we wasten sommige honden, knipten hun nagels, gaven hen medicijnen. Het was geen kwestie van moeten, ik wilde het heel graag doen!

Het belangrijkste is de socialisering met de honden. Ze moeten verschillende mensen zien, contact met hen maken en verschillende geuren ruiken. Het is zo geweldig dat honden van elkaar leren; dus als je contact met één hond maakt, zullen de meeste anderen vanzelf volgen.

Dit is des te belangrijker in het grote asiel omdat daar zo ontzettend veel honden zitten (ca. 500) die -nog- geen veld hebben om te kunnen rennen en spelen. Het asiel zelf is nieuw en het bevlogen team doet er alles aan om het leven van al deze honden te verbeteren.

De honden zijn gezond omdat ze heel goed verzorgd worden: ze hebben schone kennels, goed voedsel, medicatie wanneer noodzakelijk en de niet aflatende liefdevolle aandacht van de mensen die er werken. Het is fantastisch om te zien hoe deze mannen en vrouwen dag in dag uit voor de honden zorgen. De meeste honden zijn vriendelijk, speels en dol op aandacht. Sommige anderen zijn schuw en kijken vanaf een afstandje naar je. Ik vond het heerlijk met hen te werken.

Dana is een ware ambassadeur en heel ambitieus in haar plannen om optimale omstandigheden te creëren voor de geredde zwerfhonden. Het is absoluut niet makkelijk maar ze is een echte vechter en ik heb grote bewondering voor haar.

Mijn heel speciale dank gaat uit naar Flori, een geweldige, hard werkende vrouw met een diepe liefde voor de honden. We zijn alle dagen samen geweest en nogmaals, ik vond het fantastisch!

 

 

Bezoek van Thom uit Engeland
thom_jan8_147_110_80

thom_jan3_465_348_90

thom_jan6_147_110_80

‘s Morgens stak Thom samen met Flori de handen uit de mouwen om de kennels, bedden, etens- en drinkbakken en uitrenplekken schoon te maken. Hij maakte kennis met onze honden en had al snel een paar favorieten twee Pekineesjes en Mr. Cat en Dony.
De eerste avond blafte Dony naar hem toen we Thom om 22.30 van het station hadden gehaald. Hij had honger en was uitgeput van de lange reis. Aan het einde van de volgende dag veroverde Thom Dony’s hart met wat lekkers en zijn ervaring met honden.

Thom bracht een bezoek aan het grote asiel en maakte kennis met het team en de honden. Hij vroeg hoeveel honden er dagelijks geadopteerd worden, 1 of 2…. en wij legden hem uit dat Roemenië helaas geen Engeland is, dat wij honden onder onze hoede hebben die als 3 jaar of langer op een eigen familie wachten. Doorgaans worden de honden in het buitenland geadopteerd omdat Roemenen niet naar asiels gaan en je van de meeste adopties hier niet op aan kunt.

Thom verbleef in onze cottage waar hij het door de afwezigheid van een warmtebron nogal koud had. Hij was zo slim geweest om een slaapzak mee te brengen maar de Roemeense winters zijn niet te vergelijken met de Engelse…

Omdat er de volgende dagen veel sneeuw in ons gebied werd verwacht hebben we Thom over kunnen halen om in het dorp te overnachten in een huis met verwarming. Zo kon hij dan warm en ontspannen aan zijn nieuwe dag tussen de honden beginnen!

Zelden hebben wij zulke jonge vrijwilligers mogen ontvangen. Normaal gesproken zijn onze bezoekers volwassen dierenvrienden. Ik herinner me Pia from Norway die twee jaar geleden haar vakantie besteedde om onze dieren te helpen en Ollie uit Schotland die in de late herfst/begin winter kwam en een loyale supporter en vriend bleef.

Ze zijn allemaal ongeveer van dezelfde leeftijd. Hun inspanning om van ver naar ons asiel te komen, alleen maar om in de buurt van onze honden te zijn, is opmerkelijk en bevlogen. Voor mij, als Roemeense, zijn deze betrokken vrijwilligers als een frisse wind.

 

 

Bezoek van Liesbeth & Maxime uit Nederland
alexa13

stunningF

Dit is hun testimonial:

Liesbeth
Eind juni 2011 kwam ik voor het eerst in aanraking met ROLDA omdat wij graag een hondje uit het buitenland wilden adopteren. Ons oog was op “Klo” gevallen.
Door in contact te komen met Hanneke Tesselaar, kreeg ik steeds meer over het wel en wee van de stichting in Roemenië en de belabberde situatie waar de honden daar in verkeren, te horen.
15 juli 2011 was het zover, “Klo” kwam aan op schiphol! Wat was dat bijzonder om mee te maken, heel emotioneel met tegelijkertijd een ontzettend goed gevoel!
Vanaf dit moment werd ik echt geraakt door de ellende die zich in Roemenië afspeelt wat betreft de honden. Ik ben toen ook hostess werk gaan doen voor ROLDA op Schiphol, wat veel voldoening geeft.

Maxime
Eind januari 2012 kwam mijn kleine Toot (Charmante) aan op Schiphol, dit was voor mij een bijzonder en emotioneel moment want wat was ik toch verliefd op mijn kleine meisje en daar was ze eindelijk! Op dat moment realiseerde ik de volle omvang van het zwerfhondenleed in Roemenië. Ik heb ooit een tekst gelezen “I always thought someone should do something about that, then I realized I am that someone” en dat heb ik letterlijk genomen.
Maar toch wilde ik meer doen. Ik wilde erheen om te kijken, te zien en te helpen waar nodig. Zien waar onze Klo en Toot vandaan komen, kijken naar het werk wat ROLDA daar verzet, meehelpen met het verzorgen van de honden, schoonmaken, van alles en nog wat. Ik wilde ter plekke iets betekenen!

Toen kwamen we op elkaars pad en allebei wilden we graag naar Galati om dezelfde redenen.

Na veel telefoneren met elkaar, voorbereidingen maken, prikken halen bij de GGD, ticket boeken, etc. etc. was het dan eindelijk 30 september 2013. Wat waren we zenuwachtig, temeer ook omdat we niet wisten wat we daar aan zouden treffen na alle verhalen, foto’s in de media e.d. over het lot van de zwerfhonden daar op dit moment.

Na een overnachting in Boekarest zijn we dinsdag 1 oktober na een lange reis aangekomen in Galati. Daar ontmoetten we Dana die ons naar de cottage bracht bij het kleine asiel. Dit werd ons verblijf voor een week.

We kregen een rondleiding van Denis, een vaste medewerker van het ROLDA team. Het weer was belabberd die dag, regen en nog eens regen, dus de honden zaten binnen. Wat waren ze blij met ons bezoek!

De dagen erna was het weer gelukkig beter zodat de honden lekker naar buiten konden en wij Denis helpen met het schoonmaken van de hokken en het socialiseren met de honden. Dat was super! Elke hond was stuk voor stuk zo blij met een knuffel, een kus en aandacht, allemaal even lief!

Ook heeft Dana ons een middag opgehaald en ons rondgeleid bij de “big shelter”, dit was overweldigend, daar zaten 548 honden, ook allemaal even blij om ons te zien en allemaal vragen om een aai en een knuffel.

Deze reis heeft veel bij ons losgemaakt, het was emotioneel en heftig, maar wat zijn we blij dat we nu weten en gezien hebben wat ROLDA voor de zwerfdieren doet. In één woord geweldig! Alle honden die opgevangen zijn door ROLDA hebben een dak boven hun hoofd, krijgen medische verzorging indien nodig, voedsel en drinken.

Op 7 oktober vlogen wij weer naar huis… met 6 honden… op weg naar hun vrijheid, verdiende liefde en aandacht.

We willen iedereen van ROLDA bedanken, Dana met haar tomeloze inzet en liefde om de zwerfdieren te redden, Delu en Marian met wie wij mee terug reden naar Boekarest (samen met de geadopteerde hondjes) die zoveel passie en liefde voor de honden hebben en Denis met zijn hart zo ontzettend op de goede plaats! Wat een lieve man. Zijn eten deelde hij nog met de honden. Hij heeft ons hart gestolen!

Het was heftig, emotioneel, dankbaar en fijn om daar een week te mogen zijn, en wat hebben we veel over de mensen, de wereld en onszelf geleerd! Een verrijking voor ons leven!

Respect and Friendship
Liesbeth Lubos en Maxime Blikman

Cleaning time….
Cleaning time

Playing and cuddling time…
Playing time

Cuddling time.

Sleeping time…
Sleeping time

Bent u ook geïnspireerd door deze verhalen en wilt u met eigen ogen zien wat ROLDA doet om het leed van de talloze zwerfhonden te verzachten, neem dan alstublieft contact met ons op: info@rolda.nl.

Bij deze link http://rolda.org/volunteer-us/ staan meer testimonials en hoe u bijvoorbeeld het vrijwilligerswerk kunt combineren met (sightseeing)trips in de prachtige omgeving!